Ce înseamnă Protecția datelor by design

Protecția datelor by design se referă la proiectarea sistemelor, aplicațiilor și proceselor pentru a asigura respectarea regulilor privind protecția datelor din începutul proiectării până la finalizarea acestuia. În acest fel, se poate evita introducerea intenționată sau neintenționată a vulnerabilităților de securitate și se poate asigura respectarea regulilor privind protecția datelor din punct de vedere legal și moral.

Aceasta include evaluarea riscurilor pentru protecția datelor în timpul proiectării, implementarea mecanismelor adecvate pentru a gestiona aceste riscuri, precum și testarea și verificarea sistemelor pentru a se asigura că funcționează în conformitate cu regulile privind protecția datelor.

Include, de asemenea, un proces de monitorizare continuă pentru a detecta și rezolva orice probleme cu privire la protecția datelor care ar putea apărea în timp ce sistemul este în funcțiune.

Adoptarea acestei abordări poate ajuta la evitarea consecințelor negative, cum ar fi pierderea de încredere a utilizatorilor, daune financiare și/sau daune reputationale, precum și la respectarea regulilor și regulamentelor privind protecția datelor.

In sfarsit, prin implementarea protecției datelor prin concepție, organizațiile pot arăta angajamentul lor față de protecția datelor personale și poate contribui la creșterea încrederii utilizatorilor în sistemele lor.